dinsdag 29 mei 2012

Het verslag is klaar

Het verslag van onze voettocht tot en met Salamanca over de Via de la Plata is klaar.


Wij vinden zelf dat het een mooi verslag is geworden.
Om niet te veel geheugen te gebruiken zijn bijna alle foto's verkleind en daardoor van iets mindere kwaliteit.
Zij geven echter wel een mooi beeld van wat wij zoal hebben meegemaakt.
Het verslag is opgenomen onder de volgende link: http://members.ziggo.nl/a.v.d.berg/
Deze link is ook hiernaast opgenomen bij de "links met websites".

dinsdag 22 mei 2012

De weg is het doel II

Wat de weg van de Camino zo bijzonder maakt zijn de ontmoetingen met zo veel mensen van verschillende nationaliteiten. Amerikanen, Duitsers, Zwitsers, Nederlanders, Spanjaarden, Italianen, Belgen en een Pool.
Met sommige mensen heb je wat meer contact dan met anderen. Wat blijft is dat je elkaar regelmatig weer tegenkomt en elkaar dan heel spontaan begroet.
Iedereen heeft zo zijn eigen reden om deze tocht te maken. Dat gaat van een gemakkelijke manier van lopen met goedkope slaapgelegenheden tot een diepe religieuze achtergrond.
Iemand die wij vanaf de eerste dag zijn tegengekomen is Paul Griep. Paul is eens in de zoveel tijd als vrijwilliger verbonden aan het informatiecentrum van het genootschap van Sint Jacob in Vessem, waar wij ook enkele weken per jaar hospitalero zijn.
Paul loopt de Ruta de la Plata en zijn vrouw loopt de Camino Francès. In Astorga treffen zij elkaar en lopen dan tot Santiago de Compostela samen.


Heel bijzonder zijn ook de Duitser Albert en de Zwitser Karl. Zij hebben elkaar 2 jaar geleden op de Camino Francès leren kennen en daarna contact gehouden. Nu lopen zij hier samen de Ruta de la Plata.
Albert heeft het moeilijk, die heeft heimwee naar zijn vrouw.


Verder hebben wij de Duitser Siegfried, die al diverse Camino's heeft gelopen. Dit is zijn laatste, want zijn vrouw wil niet zo lang alleen zijn. Joyce en Gert, die elkaar op de Camino Francès hebben leren kennen.
Joyce heeft Ginie's voeten nog verzorgd.


Een apart verhaal bereft de Duitser Harald met zijn zoon Frits. Harald heeft een boerencafé waar ook 4 van zijn 5 kinderen, waaronder Frits, werken. Alle kinderen hebben op dat landgoed een eigen huis, maar zij doen alles voor elkaar. Het ene gezin zorgt voor het eten, de ander verzorgt het onderhoud enz.


Heel bijzonder was de ontmoeting met de fietsers Henriëtte en Theo. Zij zijn naar Santiago de Compostela gevlogen en zijn daarna fietsend via Portugal en het zuiden van Spanje teruggegaan naar Santiago. Van daar uit fietsen zij weer via Frankrijk naar huis.


De meest bijzondere mensen waren de Spanjaarden Tomás en Louis. Al heel snel gebeurde er wat wij ook 8 jaar geleden op de Camino Francès hebben meegemaakt. Iedereen begon steeds vroeger te vertrekken en zich te haasten naar de volgende etappeplaats om een goede slaapplaats te hebben. Wij hebben daar nooit aan meegedaan en waren bijna altijd als laatste weg. Ook namen wij regelmatig rustpauzes. Wij vertrouwden er op dat wij altijd wel een gelegenheid vonden om te overnachten. Dat ging altijd goed. Als een albergue vol was, werden er altijd wat extra matrassen aangesleept of er werd in het dorp een andere plaats voor ons gezocht.
Tomás en Louis lieten zich ook niet opjagen. Louis ging onderweg, als hij daaraan behoefte had, een dutje doen. Tomás ging altijd zijn eigen gang en liep de hele dag op zijn eigen, rustige manier en nam een rustpauze als hij daaraan behoefte had. Zo kon het gebeuren dat wij elkaar diverse keren op een dag passeerden.





zondag 20 mei 2012

De weg is het doel

De weg is het doel.
Dat is de subtitel van het routeboek van de "Via de la Plata".
Voor deze Camino is de weg een zeer bijzondere. De route gaat vaak over oude Romeinse wegen en door steden met een rijke historie. Zij waren in de Romeinse periode heel belangrijk. Wij zijn o.a. gekomen door Sevilla, Italica, Mérida, Cácares, Galisteo en Salamanca.



Bovendien gaan deze wegen door fantastische natuurgebieden in de regio's Andalusië, Extremadura en Castilla y Léon. In deze natuurgebieden tref je de mooiste bloemen aan.

 

Je komt door gebieden met eucalyptusbomen, olijfbomen, sinaasappelbomen, steen- en kurkeiken en wijngaarden.
Je komt door Finca's, dat zijn grote landerijen van duizenden hectare met weiland en natuurgebieden, gescheiden door gaas en poorten. Binnen deze Finca's loopt het vee vrij rond.
Soms moet je via stapstenen van de ene kant van het water naar de ander kant. Het is zelfs zo dat je in een enkel geval door het water moet waden.



In deze regio's kom je de zwarte varkens (pata negra) tegen. Die eten de eikels van de kurk- en steeneiken. Het vlees van deze varkens is bijzonder van smaak en veel minder vet dan dat van onze varkens.



zaterdag 5 mei 2012

Trots en dankbaar

Toen we gisteren rond twee uur in Salamanca de oude 400 meter lange Romeinse brug over gingen, was daarmee het eerste gedeelte van onze tocht naar Santiago de Compostela volbracht.
De afgelopen week hebben wij veel regen gehad. Iedere dag ging de route over oude Romeinse wegen door de mooie Spaanse natuur.
Zo af en toe hebben wij de naast deze weg gelegen asfaltweg genomen.
De reis is zo goed als geheel volgens planning verlopen. Omdat André in Galisteo enorme last van zijn rug had, hebben wij de dag daarna een herstel etappe van maar 12 km naar Carcaboso genomen.
Wij hebben enorm genoten van de ontmoetingen onderweg met mensen van allerlei nationaliteiten en van de mooie natuur.
Wij zijn trots en dankbaar, dat wij op onze leeftijd, wij zijn tenslotte geen 18 meer, zo´n tocht te voet nog kunnen maken.
Wij zijn vast van plan begin september onze tocht, hopelijk met beter weer, voort te zetten.
Als we thuis zijn zullen we vanuit ons dagboek een uitgebreid verslag maken,
Wij hopen nu nog een paar dagen te genieten van Salamanca.